Hou je huis koel met gordijnen


Het is lekker zomer. Het is heerlijk warm buiten en wat is fijner dan met vrienden of je gezin erop uit te trekken? Of gewoon van je tuin, balkon of terras te genieten? Tegelijkertijd wil je het in huis natuurlijk heerlijk koel houden en dat is vaak nog best een puzzel. Wat doe je tegen die hitte? Als je de zon zijn gang laat gaan, is het in no time niet meer uit te houden binnen. En warmte die eenmaal binnen is, krijg je vervolgens ook bijna je huis niet meer uit. We verzamelden wat tips voor je. Het leuke is dat je door bijvoorbeeld op een slimme manier gordijnen te gebruiken je het huis al heel aardig koel kunt houden.

Je huis koelen zonder airco

Dus de airconditioning kan de deur uit? Nee, dat is overdreven. Als je een airco hebt, kan dat af en toe heel comfortabel zijn en kun je daar natuurlijk gebruik van maken. Maar tegelijkertijd vreet zo’n airco energie. Milieucentraal rekent voor dat het type airco dat in een gemiddeld huishouden wordt gebruikt, jaarlijks zo’n 85 euro aan stroom kost. Los daarvan zitten in de airco koelmiddelen en als die vrijkomen, versterken ze het broeikaseffect.
Eventueel geeft Milieucentraal als alternatief – als je toch echt een apparaat wilt gebruiken – een ventilator. Door die slim te gebruiken kun je een ruimte ook al een stuk koeler krijgen en het is een stuk minder milieubelastend dan de airco.
Maar hun boodschap is vooral dat je door slim om te gaan met gordijnen en zonwering je het huis vaak prima koel kunt houden. En door je huis koel te houden, hoef je het vervolgens ook niet meer af te koelen. Wat is er zal mogelijk?

Allereerst: Buitenzonwering om je huis koel te houden

Het hangt natuurlijk een beetje van het huis af – en vooral van je eigen smaak – of je gebruik wilt maken van buitenzonwering. Maar dat het enorm veel warmte buiten de deur houdt, is wel zeker. Natuurlijk is er het type zonwering waar je zelf onder kunt gaan zitten. Met een overdekt terras of een serre met zonwering creëer je een prachtige aanbouw aan je huis en zorg je bovendien dat het huis verder veel koeler blijft tijdens de warme zomerdagen.
Mocht je daar geen ruimte of budget voor hebben – of het gewoon niet mooi vinden natuurlijk – kun je ook nog zonwering gebruiken die rechtstreeks tegen de ramen wordt geplaatst. Er is tegenwoordig een breed aanbod aan mooie buitenjaloezieën, markiezen, rolluiken en screens beschikbaar. Zodat er voor ieder huis een zonwering is die past bij het huis, jouw smaak en je eigen budget.
Toch moeten we niet vergeten dat het nog eenvoudiger kan. Ook met gordijnen kun je namelijk al heel veel warmte tegenhouden.

Je huis koel houden met gordijnen

Voor veel mensen zijn gordijnen vooral bedoeld als raambedekking als het donker wordt. Begrijpelijk, maar ook een beetje jammer. Want met slim gekozen gordijnen kun je zoveel meer. Raamdecoratie en gordijnen houden op warme dagen de warmte prima buiten. Ook filteren ze het directe zonlicht en beschermen daarmee je meubels. Door raamdecoratie en gordijnen te combineren is het effect maximaal.

Uiteraard houden goed verduisterende gordijnen veel meer warmte tegen dan vitrages. Vitrages zorgen dat het licht wordt gefilterd, maar houden het niet tegen. En met het licht komt de warmte je huis binnen. Verduisterende gordijnen hebben een dikke voering waarmee ze het daglicht en dus de warmte blokkeren. Daarmee is het niet alleen een handige keuze voor de slaapkamer, maar kan een verduisteringsgordijn ook op andere plaatsen erg nuttig zijn.

Duettes, met extra verkoelende isolatie

Wat eventueel nog een handig alternatief is, zijn de zogeheten duettes. Die hebben een soort honingraatstructuur. De stilstaande lucht daartussen heeft een extra isolerend effect waarmee je in de zomer de warmte buitenhoudt en in de winter juist binnen.

Een koel huis met de juiste kleur gordijnen

Natuurlijk helpt het ook nog als je de juiste kleur gordijnen kiest. Een lichte kleur reflecteert het zonlicht en neemt zelf zo weinig mogelijk warmte op. Een lichte kleur gordijnen houdt je huis dus extra koel.

Een koel huis, dankzij je gordijnen

Je ziet het. Je huis koelen hoeft niet altijd met een dure en milieubelastende airco. Door slim gebruik te maken van gordijnen kun je heel veel warmte buitenhouden en het binnen heerlijk koel houden. Zorg er wel voor dat de gordijnen die je kiest goed verduisteren. En kies voor gordijnen met reflecterende kleuren. Klik hier voor ons assortiment verduisterende gordijnen.


Reacties