Welk type gordijnen moet je eigenlijk kiezen?


Welk type gordijnen moet ik kiezen? We krijgen de vraag vaak want er zijn veel verschillende type gordijnen met allemaal hun eigen toepassingen. Nuttig dus om ze even op een rijtje te zetten. We doen het in deze blog.

Overgordijnen, het meest gebruikte type gordijnen

Overgordijn met rolgordijn

Overgordijnen is het type gordijnen dat sfeerbepalend is in huis. Ze zijn meestal van een wat dikkere, mooie stof gemaakt en beschermen niet alleen tegen teveel zonlicht en nieuwsgierige blikken. Ze isoleren ook uitstekend, zowel tegen kou als warmte. Juist omdat dit type gordijnen echt een onderdeel is van het interieur moet de stof goed gekozen zijn en bijvoorbeeld passen bij de kussens van banken en stoelen. Op die manier zorg je dat overgordijnen samen met de meubels een harmonisch geheel vormen.

Vitrage, echte raamdecoratie

Vitrage met overgordijn

Dit type gordijnen zorgt voor een subtiele aankleding van de ruimte. De woonkamer wordt gevoelsmatig net iets meer afgeschermd van de buitenwereld, terwijl het licht nog wel vrijuit kan binnenkomen. Het mooie aan de huidige vitrage is dat die niet per se een witte of neutrale kleur hoeft te hebben. Dit type gordijnen is tegenwoordig in veel verschillende kleuren en dessins te krijgen en past zo perfect in ieder interieur.

Inbetweens, een bijzonder type gordijnen

Inbetween met rolgordijn

Inbetweens zijn precies wat de naam al suggereert. Ze vormen een stijlvol compromis als overgordijnen te veel van het goede zijn maar vitrage te weinig afschermt. Inbetweens zijn gordijnen die zorgen voor een mooi afgeschermde woon- of werkruimte waar voorbijgangers niet zomaar naar binnen kunnen kijken. Tegelijkertijd wordt de buitenwereld niet helemaal buitengesloten. Door de wat lichtere stoffen kun je namelijk van binnenuit nog steeds goed zien wat er buiten gebeurt.

Rolgordijnen en plisségordijnen

Rolgordijn

Rolgordijnen is een type gordijnen dat door veel mensen vooral wordt gezien als ‘lekker praktisch’. Voor slaapkamers en zolderkamers bijvoorbeeld, zeker als die schuine ramen hebben. Maar je kunt er zoveel meer mee. Juist door kleuren en materialen te combineren, kun je ze gebruiken om het interieur wat op te fleuren en te variëren. En uiteraard zijn ze ook beschikbaar als verduisterende gordijnen. Overigens is een leuke variant het plisségordijn. Dat type gordijnen kan net als rolgordijnen gebruikt worden bij schuine ramen en klapramen. Maar ze hoeven niet van boven naar beneden dicht te gaan. Je kunt plisségordijnen ook gebruiken om slechts een gedeelte van het raam af te dekken. Zowel erboven als eronder kan dan nog licht binnenkomen.

Vouwgordijnen

Vouwgordijn

Wil je je raambekleding wat speelser of moderner hebben? Dan zijn ook vouwgordijnen misschien een optie. Dit type gordijn wordt verticaal omhooggetrokken met een koord, waardoor ze op iedere hoogte kunnen worden vastgezet. Door met de hoogtes te spelen krijg je een wat losser effect.

Hoe kies je het juiste type gordijnen?

Dat begint met één simpele regel. Er is namelijk niet zoiets als hét juiste type gordijnen. Een leuk interieur begint vooral met creativiteit. Bij gordijnen betekent het dat je gewoon kijkt naar wat je wilt bereiken. Welk effect wil je terugzien in je interieur? Moet het kleuriger, veelzijdiger of juist perfect aansluiten bij wat er is? Ook de functie is vanzelfsprekend belangrijk. Zijn de gordijnen vooral voor de privacy of meer als decoratie bedoeld? Een perfect hulpmiddel hierbij is onze gordijnkeuze tool. Kies een functie, je favoriete stijl en eventueel de gewenste kleur en onze keuzetool komt direct met een concrete lijst suggesties. Veel plezier bij het kiezen van je gordijnen. Mochten wij je kunnen adviseren of helpen bij je keuze, neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Reacties