Zelf gordijnen opmeten? Wij helpen je!
Gordijnen opmeten moet natuurlijk goed gebeuren. Gordijn.nl levert gordijnen op maat, maar dan wil je natuurlijk ook dat ze perfect passen. In deze blog leggen we graag even uit hoe je dat doet, gordijnen inmeten.

Tips bij het gordijnen opmeten

Eerst een paar algemene tips bij het opmeten van gordijnen:
  • Gebruik bij het gordijnen opmeten bij voorkeur een metalen rolmaat. Heb je die niet en gebruik je een vaste meetlat? Zorg dan in ieder geval voor een meetlat die lang genoeg is om de afmetingen in één keer op te meten.
  • Check je metingen en herhaal ze eventueel om vergissingen te voorkomen.
  • Meet de gordijnhoogte op meerdere plaatsen. Zowel links en rechts en voor bredere gordijnen ook in het midden. Zijn er hoogteverschillen? Ga dan uit van de kleinste maat.
  • Meet op de plaats waar de gordijnrail komt. Plaats gordijnrails ongeveer 10 cm van de muur. Zo voorkom je dat de gordijnen langs de wand schuren en nodeloos beschadigen of slijten. Hou ook rekening met een eventuele vensterbank of verwarming.

Hangen gordijnen binnen of buiten de kozijnen?

Ook belangrijk is dat je vooraf nadenkt hoe je de gordijnen wilt ophangen:
  • Je kunt een gordijn natuurlijk binnen het kozijn ophangen. Het gordijn bedekt dan de ruit en eventueel een deel van het raam of de deur. Het kozijn blijft vrij.
  •  Je kunt er ook voor kiezen om het gordijn over het raamkozijn te laten hangen. In dat geval bedekt het gordijn niet alleen het raamkozijn, maar ook een deel van de wand links en/of rechts.

Gordijnen opmeten met een enkele plooi of vlinderplooi (maar zónder retourplooi)

In dit geval wordt de gordijnbreedte bepaald door de lengte van je gordijnrail. Als je je gordijn voorbij het raamkozijn wilt hangen, laat dan de rail aan beide kanten minimaal 20 cm uitsteken. Komt je gordijn binnen het raamkozijn te hangen? Neem dan de maat binnen de nis.
Hoe bepaal je de gordijnhoogte? Je gordijn hangt het mooist van plafond tot vloer. Trek van de gemeten hoogte tussen plafond en vloer 2 cm af om te zorgen dat je gordijn vrij van de vloer komt te hangen. Wil je je gordijn niet tot op de vloer hangen, maar op vensterbank hoogte? Dan adviseren we het gordijn zo’n 20 cm over de vensterbank te laten hangen.

Gordijnen opmeten een enkele plooi of vlinderplooi (mét retourplooi)

Ook bij deze gordijnen wordt de breedte bepaald door de lengte van je gordijnrail. En ook hier geldt weer dat als je je gordijn voorbij het raam wilt hangen, je de rail aan beide kanten minimaal 20 cm laat uitsteken. En voor gordijnen binnen het raamkozijn neem je de maat binnen de nis.
Bij het opmeten van de hoogte is er wel een verschil. Bij deze gordijnen moet je niet 2 cm van de gemeten hoogte aftrekken, maar 1,5 cm + de hoogte van je gordijnrail. Dit omdat een gordijn met een retourplooi altijd onder de rail komt te hangen:
  • Onze Basis en Luxe rails zijn 1,5 cm hoog. Je trekt dan 1,5 + 1,5 = 3 cm af van de gemeten hoogte.
  • Onze RVS en Zwarte roederails zijn 3 cm hoog. In dat geval trek je dus 1,5 + 3 = 4,5 cm af van de gemeten hoogte.

Gordijnen met golfplooi opmeten

De breedte van gordijnen met golfplooi meet je weer op dezelfde manier als bij gordijnen met een enkele of vlinderplooi. De rail lengte is weer bepalend. Laat die weer 20 cm uitsteken als je de gordijnen voorbij het raam wilt hangen. Of neem de maat binnen de nis als je ze binnen het raamkozijn wilt hangen.

Om de hoogte van gordijnen met golfplooi te bepalen, trek je van de gemeten hoogte 1,5 cm af + de hoogte van je rail. Onze Golfrails zijn 2 cm hoog, dus trek je 1,5 + 2 = 3,5 cm af van de gemeten hoogte.

Opmeten gordijnen met ringen

Hoe meet je in dit geval de gordijnbreedte? De breedte van je gordijn is afhankelijk van de lengte van je roede. Als je je gordijn voorbij het raam wilt hangen, laat dan de roede minimaal 20 cm aan beide kanten uitsteken. Komt je gordijn binnen het raamkozijn te hangen, neem dan de maat binnen de nis.
Hoe meet je de hoogte? Je gordijn hangt het mooist van plafond tot vloer. Tel bij de gemeten hoogte tussen de bovenkant van de roede en de vloer 1,5 cm op. Je gordijn steekt dan 3 cm boven de roede uit en komt vrij van de vloer te hangen.

Vouwgordijnen en rolgordijnen opmeten

Vouwgordijnen en rolgordijnen hangen het mooist binnen het kozijn (niet er overheen). Hou er rekening mee dat je het raam nog moet kunnen openen.
Hoe meet je de breedte? De breedte van je vouw- of rolgordijn is de maat binnen de nis, waarvan je 1 cm aftrekt.
Hoe meet je de hoogte? De hoogte is vaak van bovenkant nis tot de vensterbank of de vloer. Trek van de gemeten hoogte 1,5 cm af, dan komt je vouw- of rolgordijn vrij van de vensterbank of vloer te hangen als het geheel is neergelaten.

Laatste tip: denk na over de gordijnbediening

Als je toch je gordijnen opmeet, bedenk dan gelijk aan welke zijde je de raambekleding het makkelijkst kunt bedienen, links of rechts? Niets is namelijk zo frustrerend als dag in, dag uit achter die metershoge plant langs moet kruipen om de gordijnen dicht te doen.

Onze meetinstructie is ook te downloaden als PDF via de website. Toch niet helemaal zeker dat je gordijn (en/of rail) goed wordt ingemeten? Wij kunnen iemand sturen die bij je thuis komt inmeten. Een professionele inmeter! Je kunt informatie hierover aanvragen door ons een e-mail te sturen.

Reacties