Welke kleur gordijnen kiezen
De juiste kleur gordijnen kiezen? Dat is voor veel mensen nog niet zo eenvoudig. Want hoe kies je gordijnen die perfect aansluiten bij jouw interieur, maar ook bij je persoonlijkheid? Daarom wat tips om de juiste kleur te kiezen. Want je smaak is natuurlijk belangrijk, maar er tellen ook want andere zaken mee.

Trends zijn leuk maar kies je eigen kleur gordijnen

Laat je bij je keuze voor de juiste kleur gordijnen inspireren – maar niet leiden – door de interieurprogramma’s en bladen. Die komen volgend seizoen weer met hele andere trends, terwijl jij graag wat langer dan een jaar wil doen met je gordijnen. Check de interieursites en bekijk de woonprogramma’s, maar zie ze niet als dwingend. Bekijk ook eens onze moodboards! 

Besef ook dat kleuren – dus ook gordijnkleuren - bij iedereen een ander gevoel oproepen. Er zijn wat algemeenheden, maar tegelijkertijd neemt iedereen zijn eigen levenservaring mee. Een kleur die in jouw geheugen is gekoppeld aan iets positiefs of juist negatiefs, heeft voor jou een hele andere lading dan voor je huisgenoten.

Wat vuistregels voor de gordijnkleuren

Natuurlijk zijn er wel wat algemene ‘waarheden’, wil je de juiste kleur gordijnen kiezen: 
  • Warme kleuren leveren sfeer, gezelligheid en warme emoties op. Ideaal dus voor de wat socialere ruimtes. De woonkamer natuurlijk, maar ook de keuken is voor veel mensen een sociale ontmoetingsplaats. Maak daar dus geen kille ruimte van. 
  • De wat koudere kleuren passen wat beter bij zakelijke plekken, waar je geconcentreerd aan de slag wilt of je rust zoekt. Zoals als een werkkamer of een bijkeuken. 
  • Lichte kleuren helpen een ruimte te vergroten en lichter te laten lijken. Kleine, donkere ruimtes hebben dus baat bij lichte gordijnen.


Niet te veel kleur in je interieur

Sommige mensen vinden het zo eng om met kleuren te werken dat het gehele interieur – inclusief de kleur gordijnen – neutraal wordt gekozen. Alsof je het huis binnenloopt en een bril met grijs- of sepiafilter krijgt opgezet. Dat is jammer natuurlijk want kleur is belangrijk. Het gaat er enkel om niet te veel kleur in te brengen. Een veel gehoorde vuistregel is dat zo’n 20 procent van je interieur uit wat feller gekleurde elementen mag bestaan. De overige 80 procent mag dan best wat neutraler zijn. Dus niet alles neutraal of alles volgebouwd met kleurexplosies. Maar een gezonde 20-80 verdeling.
Ook gordijnen horen bij die interieurelementen. Kies je dus voor neutralere meubels, durf dan wat meer te kleuren met je gordijnen. Ben je daarentegen niet bang voor zo’n kanariegele bank? Dan kunnen de gordijnkleuren wellicht een tintje zachter of donkerder.
Bij twijfel tussen de meubels en de gordijnen kiezen veel mensen er dan trouwens toch voor de kleur van de gordijnen (of wanden) wat gedurfder te kiezen. Meubels - zeker als ze wat duurder zijn - houdt men liever wat neutraler. Gekleurde gordijnen zijn dus een relatief veilige manier om te experimenteren in je interieur.

Let op bij online een kleur gordijnen kiezen

Online gordijnen bestellen is natuurlijk erg makkelijk. Je hoeft de deur niet uit en je bestelt bij gordijn.nl jouw nieuwe gordijnen exact in de maat die je nodig hebt. Maar er is wel iets waar je op moet letten. Zoals we zien is de kleur van gordijnen belangrijk voor de sfeer van je huis. Nu worden kleuren op een beeldscherm altijd wat vertekend. Niet dat rood plotseling paars is, maar de exacte tint van een kleur wordt vaak niet exact weergegeven. Juist daarom kun je bij gordijn.nl gordijnstalen opvragen met de stoffen en kleuren van jouw keuze. Op die manier kun je thuis in alle rust de juiste kleur gordijnen kiezen.

Reacties